martes, 20 de marzo de 2012

Cerquem la Llum: Producció, Consum i Alternatives


**Català**

El passat dissabte 17 de març es va celebrar cafeta més elèctrica del moment amb la presència de fins a una seixantena de persones. Al Centre Social Okupat La Gordíssima de Sant Andreu del Palomar i organitzat per La Adhesiva, Espai de Trobada i Acció. Sota el títol de Cerquem la Llum: Producció, consum i alternatives, vam mirar d’exposar, debatre i reflexionar col.lectivament entorn a diferents lluites relacionades amb l’electricitat des de les perspectives que ens van oferir 4 col.lectius ponents.

El Colectivo Chileno Mapuche Peüma Trawün ens va explicar els costos humans i ecològics de la producció d’energia en els territoris de Wallmapu i de la Patagonia per part de les transnacionals energètiques i també varen denunciar el megaprojecte Hidroaysén, que pretén construir cinc megarepreses a la Patagonia chilena inundant i destruint fins a 5.910 hectàrees.

En segon lloc, un company del  Observatrorio por los Derechos y la Supervivencia de los Pueblos Indígenas en Colombia ens va explicar de la lluita dels pobles de Colombia contra Endesa i de la relació que té amb els pobles indígenes de Chiapas o de Chile i de la presió internacional que podem exercir des de Catalunya o des de qualsevol punt del món sobre les empreses que van a explotar els recursos i sobre els consolats i ambaixades dels països afectats. Ens va explicar com el passat 6 de març un grup de persones es van reunir davant de la Seu de Endesa per assenyalar-la i denunciar, entre d’altres coses, el procés d’inundació de 9.000 hectàrees en territoris de sis municipis del departament colombià del Huila per a construir la hidroelèctrica de El Quimbo. Els camperols i  pescadors que  han estat resistint al desallotjament i a les obre que pretenen desviar el principal riu del país, el Magdalena, han estat reprimits violentament per la policia i per la seguretat privada de l’empresa.

Des del Grupo de Apoyo a la Zona Costa de Chiapas (Mèxic), es va explicar com s’estan organitzant en aquesta regió per a fer front a les tarifes abusives de la llum i com estan construint autonomia des de les comunitats. A través del Consejo Autonomo Regional de la Zona Costa de Chiapas i amb el Centre de Drets Humans Digna Ochoa, fa anys que reivindiquen una tarifa justa, que la llum sigui un dret humà i que s’aturi la sistemàtica repressió per part del govern mexicà i de Chiapas als defensors i defensores de drets humans.

Finalment, la cooperativa catalana Som Energia ens va explicar el seu projecte de consum i producció d’energia verda. Agafant experiències de cooperatives d’energia d’altres països com Alemanya per exemple, un dels objectius de Som Energia és anar trencant la relació comercial amb les grans companyies energètiques que produeixen tants impactes negatius ecològica i humanament parlant. Som Energia aposta pels projectes d’energies renovables, en el consum responsable i en la participació ciutadana.

En el debat hi va haver moltes preguntes de persones interessades en la cooperativa Som Energia i també es va parlar de com afrontar a les grans companyies energètiques. Es va reflexionar sobre l’impacte que les mineres i hidroelèctriques generen en els territoris sobre els quals s’ubiquen i com podem exercir pressió internacional. Finalment els col·lectius vam veure la importància de generar aliances des de les diferents lluites, traspassant les fronteres i agermanant les resistències, convertint-les en la mateixa.

La cafeta va estar amenitzada amb una obra de teatre que ens van presentar la cooperativa Som Energia on explicaven d’una manera més divertida les seves raons de ser i per un documental sobre la Resistencia Civil al Pago a las Altas Tarifas de la Luz (que per cert vam tenir el plaer de comptar amb la participació de la directora del documental a la cafeta) :
http://www.youtube.com/watch?v=Hl7rTv6EHbU


Volem agrair la participació del col.lectiu Sopadors Vegans que van oferir la seva cuina solidaria per a benefici de les causes i van cuinar un deliciós menú vegà mexicà amb chile i postre de coco inclòs.

Finalment, les DJ Bullangues van posar-hi les salses, les cúmbies i el ska. Deixant un espai per al ball, les cerveses i per seguir comentant les reflexions apuntades i els continguts apresos durant la tarda en un espai més relaxat.

Pensem que hi ha moltes maneres de resistir, de denunciar, de crear alternatives. Però és quan les compartim entre nosaltres quan prenen més sentit. Ara és moment d’ajuntar-nos, de sumar forces, de ser creatives i sobretot de reflexionar i actuar conjuntament. Ens veiem a la pròxima, moltes gràcies a totes les persones que vareu venir, a les que vareu donar un cop de mà i a la resta ... ens veiem a la pròxima!


Per +info sobre els col·lectius participants:



somenergia.coop
observatoriopic.org
gazcostachis.blogspot.com
colectivopeumatrawun.blogspot.com
adhesiva.org
lagordissima.wordpress.com


La Adhesiva, Espai de Trobada i Acció.
Barcelona, març del 2012.


**Castellano**


Buscamos la Luz: Producción, Consumo y Alternativas

El pasado sábado 17 de marzo se celebró cafeta más eléctrica del momento con la presencia de hasta unas sesenta personas. En el Centro Social Okupado La Gordíssima de Sant Andreu del Palomar y organizado por La Adhesiva, Espacio de Encuentro y Acción. Bajo el título de Buscamos la Luz: Producción, consumo y alternativas, miramos de exponer, debatir y reflexionar colectivamente en torno a diferentes luchas relacionadas con la electricidad desde las perspectivas que nos ofrecieron 4 colectivos ponentes.

El Colectivo Chileno Mapuche Peuma Trawün nos explicó los costes humanos y ecológicos de la producción de energía en los territorios de Wallmapu y de la Patagonia por parte de las transnacionales energéticas y también denunciaron el megaproyecto HidroAysén, que pretende construir cinco megarepresas en la Patagonia chilena inundando y destruyendo hasta 5910 hectáreas.

En segundo lugar, un compañero del Observatorio por los Derechos y la Supervivencia de los Pueblos Indígenas en Colombia nos explicó de la lucha de los pueblos de Colombia contra Endesa y de la relación que tiene con los pueblos indígenas de Chiapas o de Chile y de la presión internacional que podemos ejercer desde Cataluña o desde cualquier punto del mundo sobre las empresas que van a explotar los recursos y sobre los consulados y embajadas de los países afectados. Nos explicó cómo el pasado 6 de marzo un grupo de personas se reunieron ante la Sede de Endesa para señalarla y denunciar, entre otras cosas, el proceso de inundación de 9.000 hectáreas en territorios de seis municipios del departamento colombiano del Huila para construir la hidroeléctrica de El Quimbo. Los campesinos y pescadores que han estado resistiendo al desalojo ya las obras que pretenden desviar el principal río del país, el Magdalena, han sido reprimidos violentamente por la policía y por la seguridad privada de la empresa.

Desde el Grupo de Apoyo a la Zona Costa de Chiapas (México), se explicó cómo se están organizando en esta región para hacer frente a las tarifas abusivas de la luz y como están construyendo autonomía desde las comunidades. A través del Consejo Autónomo Regional de la Zona Costa de Chiapas y con el Centro de Derechos Humanos Digna Ochoa, hace años que reivindican una tarifa justa, que la luz sea un derecho humano y que se detenga la sistemática represión por parte del gobierno mexicano y de Chiapas a los defensores y defensoras de derechos humanos.

Finalmente, la cooperativa catalana Som Energia nos explicó su proyecto de consumo y producción de energía verde. Tomando experiencias de cooperativas de energía de otros países como Alemania por ejemplo, uno de los objetivos de Som Energia es ir rompiendo la relación comercial con las grandes compañías energéticas que producen tantos impactos negativos ecológica y humanamente hablando. Som Energia apuesta por los proyectos de energías renovables, en el consumo responsable y en la participación ciudadana.

En el debate hubo muchas preguntas de personas interesadas en la cooperativa Som Energia y también se habló de cómo afrontar a las grandes compañías energéticas. Se reflexionó sobre el impacto que las mineras e hidroeléctricas generan en los territorios sobre los que se ubican y cómo podemos ejercer presión internacional. Finalmente los colectivos vimos la importancia de generar alianzas desde las diferentes luchas, traspasando las fronteras y hermanando las resistencias, convirtiéndolas en la misma.

La cafeta estuvo amenizada con una obra de teatro que nos presentaron la cooperativa Som Energia donde explicaban de una manera más divertida sus razones de ser y por un documental sobre la Resistencia Civil al Pago a las Altas Tarifas de la Luz (que por cierto tuvimos el placer de contar con la participación de la directora del documental en la cafeta):

Queremos agradecer la participación del colectivo cenadores veganos que ofrecieron su cocina solidaria para beneficio de las causas y cocinar un delicioso menú vegano mexicano con chile y postre de coco incluido.

Finalmente, las DJ Bullangues pusieron las salsas, las cumbias y el ska. Dejando un espacio para el baile, las cervezas y para seguir comentando las reflexiones apuntadas y los contenidos aprendidos durante la tarde en un espacio más relajado.

Pensamos que hay muchas maneras de resistir, de denunciar, de crear alternativas. Pero es cuando las compartimos entre nosotros cuando toman más sentido. Ahora es momento de juntarnos, de sumar fuerzas, de ser creativas y sobre todo de reflexionar y actuar conjuntamente. Nos vemos la próxima, muchas gracias a todas las personas que vinieron, a las que apoyasteis o disteis una mano y para el resto... ¡nos vemos la próxima!


Para + info sobre los colectivos participantes:



La Adhesiva, Espai de Trobada i Acció. 
Barcelona, març del 2012.






No hay comentarios:

Publicar un comentario